top of page

ROSKA ON SIISTIÄ


pois heitetyistä pehmoleluista koottu kollaasi muistuttaa miettimään mitä kaikkea heittää pois, joku olisi vielä voinut saada itselleen hyvän lelun ellei sitä olisi pidetty roskana.

25.10. sekalainen ja hiukan vastentahtoinen ryhmä torkkeleita matkustivat tutustumaan Vantaan Energian uusimpaan laitokseen, pirteän Carla Urbanon johdolla, eikä matkanvarrella eksytty kuin kerran. Perillä meitä nälkäisiä vaeltajia odottivat osaavat oppaat ja tietysti kulhollinen keksejä, joilla meidät oitis lahjottiin. Aulassa tutustuimme jätteenpolttolaitoksen toimintaan ja kovimmatkin vastustajat antoivat pian periksi kuullessaan, että kyseessä oli erittäin ympäristöystävällinen ja moderni laitos, joka vähensi hiilidioksidipäästöjä jopa 50% kun fossiilisten polttoaineiden sijasta laitoksessa poltetaan 340 000 tonnia sekajätettä vuodessa. Savupiipun päästöistä saadaan talteen noin 90% ja haitalliset kuona-aineet sekä lentotuhkat haudataan betoniin Ämmässuolle. Mikäli päästöt ylittävät sallitun määrän, koko tuotanto loppuu heti automaattisesti, kunnes arvot palaavat taas rajan alapuolelle.

Euroopan tehokkain jätteenpolttolaitos sijaitsee Itä-Vantaalla, Ojangon Långmossebergissä. Vuonna 2008 alkanut hanke maksoi yli 300 miljoonaa euroa, ja on jatkoa Martinlaakson voimalaitoksella. Hajuhaittoja ei synny ollenkaan alipaineistettujen vastaanottohallien ansiosta, vaikka täysiä rekkoja tulee noin 140 per päivä. Yhteensä tämä jätteenpolttolaitos käsittelee 1,5 miljoonan ihmisen roskat, joista saatu energia kattaa puolet koko Vantaan kaukolämpötarpeesta ja noin ⅓ sen vuosittaisesta sähköntarpeesta. Eli selkokielellä meidän roskat tuottavat tarpeeksi kaukolämpöä ylläpitämään 100 000 kerrostalokaksiota ja sähköä 200 000 kerrostalokaksiolle.

Down to the rabbit hole. Meidät vietiin kierrokselle jätteenpolttolaitoksen uumeniin ja tutustuimme mekaaniseen kouraan joka nostaa sekajätettä valtavasta bunkkerista polttokattiloihin, joissa sekajätettä poltetaan 1000 asteessa noin 2 tuntia. Roskien tuottama palamisenergia otetaan talteen ja siiretään kaukolämpoveteen, joka matkustaa koko Vantaalle. Samaan aikaan polttokattilan seinissä olevat vesiputket kuumenevat ja syntynyt vesihöyry alkaa pyörittämään höyryturbiineita, luoden sähköä. Tadaa!

Vaikuta kotona! Kaikki voivat tehdä osansa lajittelemalla jätteet. Niiden kanssa ei tarvitse hifistellä, kunhan vain ei heitä vaarallisia kemikaaleja, lyijylasia tai pattereita sekajätteeseen, sillä on suuri mahdollisuus että juuri sinun roskasi päätyvät Vantaan jätteenpolttolaitokselle, niin kuin muukin sekajäte Pääkaupunkiseudulta ja sen lähistöltä. Jätteenpolttolaitoksella on ollut vaaratilanteita kun polttouuniin oli päätynyt happipulloja ja metallisia kylpyammeita. (EU:n säätämä uusi laki kieltää sekajätteen viennin kaatopaikoille, joten kaikki jäte tulevat joko tänne tai Turkuun.)

Torkkeli on aina ollut vihreä ja hyvin kierrättävä koulu ja toivon mukaan pysyy sellaisena! (Torkkelissa on kierrätyspisteet joista yksi on mm teehuoneessa.

putket ovat värikoodattuja vaaratilanteiden varalle

valvomo, koko laitosta pyörittää kerrallaan 6 työntekijää 24/7, jotka tekevät 12 tunnin vuoroja 4 kertaa viikossa.

tätä paikkaa on vaikea uskoa jätteenpolttolaitokseksi; ei hajuja ja kaikki on siistiä

 


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page